Hilangkan Bintik Kolestrol Di Bawah Mata Tanpa Perlu Rawatan Laser

cara hilangkan bintik kolestrol di bawah mata

Perasan tak sesetengah kita mempunyai bintik kolestrol di bawah mata? Ianya kelihatan seperti jerawat yang berbiji-biji putih atau kekuningan dan biasanya tidak mudah hilang begitu sahaja. Bintik kolestrol ini tidak berbahaya, tidak menyebabkan kesakitan dan kegatalan. Namun tentu sekali ianya menganggu penampilan kita secara estetik.

 

bintik kolestrol di bawah mata

bintik kolestrol di bawah mata

Kolestrol Tinggi Dalam Tubuh Punca Bintik Kolestrol Di Bawah Mata 

Bintik kolestrol atau deposit kolestrol juga dikenali sebagai xanthelasma. Salah satu penyebab utama xanthelasma adalah tahap lipoprotein berkepadatan rendah yang tinggi (LDL atau ‘kolesterol’ jahat) di dalam tubuh. Faktor genetik, kencing manis, penyakit hati dan lain-lain keadaan juga boleh menyebabkan terjadinya bintik kolestrol di bawah mata.

Hilangkan Bintik Kolestrol Di Bawah Mata Secara Semulajadi Tanpa Perlu Rawatan Pembedahan Atau Laser

Prosedur pembedahan termasuk laser merupakan salah satu kaedah yang dikenalpasti untuk merawat dan menghilangkan xanthelasma atau bintik kolestrol di bawah mata. Satu lagi rawatan adalah dengan menggunakan bahan-bahan tertentu seperti asid trichloroacetic. Walau bagaimanapun, bintik kolestrol ini boleh terjadi semula kerana punca utama tidak diatasi sekali.

Oleh itu, beberapa kaedah semulajadi boleh dipertimbangkan bagi mengawal dan menghilangkan bintik kolestrol di bawah mata, antaranya:

  • Mengawal diet harian dengan mengurangkan makanan berlemak dan berminyak. Bintik  kolesterol tidak semestinya berpunca dariapada tahap kolesterol yang tinggi, namun ianya juga memberi tanda bahawa beberapa kelenjar minyak mungkin telah tersekat.
  • Mendapatkan ujian lipid dan kolesterol secara teratur. Ini juga penting, kerana dengan mengetahui paras lipid dan kolesterol, kita akan tahu apa makanan yang tidak boleh diambil bagi mengelakkan terjadinya biji kolestrol di bawah mata.
  • Senaman adalah penting untuk menjaga aliran darah yang betul. Ini akan menggalakkan metabolisme yang baik dan memecahkan lemak terkumpul. Dengan bersenam, dapat mengelakkan kelenjar daripada tersekat oleh lemak terkumpul.
  • Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C dan B. Ini akan membantu menggalakkan metabolisme yang lebih baik seterusnya memecahkan lemak yang menyebabkan kelenjar tersumbat
  • Kupas seulas bawang putih dan belah menjadi dua bahagian.  Sapukannya secara perlahan-lahan di kawasan bintik kolestrol. Bawang putih mengandungi anti-radang yang boleh membantu menyingkirkan deposit kolesterol. Bagaimanapun petua ini mungkin boleh menyebabkan rasa sedikit sensasi seakan terbakar pada kulit. Ianya normal dan ulang selama beberapa hari.
  • Ambil suplemen yang dapat membantu mengawal kadar kolestrol dalam tubuh dan seterusnya dapat mengelakkan terjadinya masalah bintik kolestrol di bawah mata.
Baca Juga  Testimoni YOUTH Shaklee Luar Negara. Terbukti Wajah Mereka Nampak Lebih Muda!

Suplemen Shaklee Hilangkan Bintik Kolestrol Di Bawah Mata 

set shaklee hilangkan bintik kolestrol di bawah mata

OmegaGuard atau Minyak Ikan mengandungi asid lemak Omega-3 yang amat penting yang mana tidak dihasilkan oleh tubuh dan kita perlu mengambilnya daripada makanan. DHA dan EPA yang terdapat dalam omega-3 juga membantu mencegah penyakit saluran darah dan strok, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL, mengawal masalah obesity dan mengurangka risiko sakit jantung.

Garlic Complex membantu menurunkan kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung serta menghalang strok dan penyakit koronari. Ia juga adalah antibiotik yang selamat dan semulajadi, boleh meningkatkan sistem imun serta menghalang penyakit berjangkit seperti selesema, kulat ,kuman, virus dan lain-lain.

Lecithin membantu dalam menurunkan total serum kolestrol dan meningkatkan kolestrol baik (HDL). Ia juga membantu mengawal paras triglycerides dan mengurangkan lemak-lemak yang tersumbat dalam pembuluh darah.

Ketiga-tiga suplemen ini sangat baik diambil sekali untuk membantu mengawal kadar kolestrol dan lemak berlebihan dalam tubuh kita. Pengambilan yang konsisten juga sekaligus dapat membantu mengurangkan dan menghilangkan bintik kolestrol yang terjadi.

Baca Juga  Masalah Jeragat Beransur Hilang, Kulit Muka Nampak Semakin Cerah Flawless!

Hubungi Saya Untuk Pembelian & Info Lanjut

SID No. 1204686
 
Call | Sms | Whatsapp
 
COD Pekan Nanas Pontian
Penghantaran POS Seluruh Malaysia

Facebook Comments

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Saya:

Pengedar Shaklee Pekan Nanas

YOUTH™ Skincare

YOUTH Shaklee Produk Kecantikan Muka Terbaik Selamat Berkesan

Shakleebaby™

Shaklee Baby

CoQ-Trol Plus

CoQ-Troll Plus

Jom Shaklee!

Web Stats

  • 1
  • 17
  • 48
  • 108,639