Cara Hilangkan Sakit Lutut Dengan Berkesan Untuk Elakkan Masalah Osteoarthritis

Cara Hilangkan Sakit Lutut Dengan Berkesan

Bagaimana cara hilangkan sakit lutut dengan berkesan? Hampir semua orang pernah mengalami masalah sakit lutut. Kita melakukan pelbagai aktiviti setiap hari dan memerlukan fungsi-fungsi lutut yang sihat.

Lutut adalah sendi terbesar dalam tubuh manusia. Tulang atas dan bawah lutut dipisahkan oleh dua cakera (menisci). Tulang kaki atas (femur) dan tulang kaki bawah (tibia dan fibula) disambungkan oleh ligamen, tendon, dan otot.

Permukaan tulang di dalam sendi lutut diliputi oleh rawan artikular, yang menyerap kejutan dan memberikan permukaan licin, meluncur untuk pergerakan sendi.

Struktur Lutut 1 - Cara Hilangkan Sakit Lutut

Struktur Lutut 2 - Cara Hilangkan Sakit Lutut

Sakit lutut biasanya disebabkan kecederaan akibat aktiviti sukan dan jenis pekerjaan yang dilakukan. Kecederaan yang berulang tanpa rawatan meningkatkan risiko terjadinya osteoarthhritis (OA).

Cara Hilangkan Sakit Lutut (Knee Osteoarthritis)

Osteoarthritis adalah termasuk dalam katogeri penyakit arthritis. Rawan artikular, yang menyerap kejutan dan memberikan permukaan licin, meluncur untuk pergerakan sendi menjadi semakin ‘haus dan lusuh’. 

Hal ini menyebabkan ketidakselesaan dan sakit setiap kali menggunakan sendi lutut yang terjejas.

Selain bahagian lutut, osteoarthritis juga boleh terjadi pada sendi-sendi di bahagian pinggang, tulang belakang dan jari-jari.

Cara Hilangkan Sakit Lutut (Osteoarthritis)

Awas! Berat Badan Berlebihan Antara Punca Sakit Lutut, Meningkatkan Risiko Osteoarthritis.

Sakit lutut di kalangan orang tua adalah dipengaruhi oleh faktor umur, semakin berusia semakin berkurang keupayaan tulang rawan untuk sembuh sediakala.

Berat badan berlebihan meningkatkan tekanan di bahagian sendi-sendi terutamanya lutut. Setiap paun berat badan akan menambah 3 hingga 4 paun berat tambahan pada lutut.

Keturunan termasuk genetik mutasi yang menyebabkan seseorang cenderung mendapat osteoarthritis lutut. Ia juga boleh jadi disebabkan kelainan yang diwarisi pada bentuk tulang lutut.

Wanita berumur 55 tahun ke atas lebih cenderung mendapat osteoarthritis.

Kecederaan yang berulang disebabkan jenis pekerjaan yang dilakukan. Pekerjaan yang melibatkan banyak aktiviti yang menekan sendi lutut seperti melutut, mencangkung atau mengangkat benda berat melebihi 55 paun.

Atlit yang terlibat dalam sukan seperti bola sepak, tennis, berjalan jauh dan sebagainya. Bagaimanapun senaman sederhana biasanya dapat menguatkan otot-otot sendi dan mengurangkan risiko osteoarthritis.

Faktor penyakit lain. Individu yang mempunyai rheumatoid arthritis juga cenderung mengalami osteoarthritis. Individu yang mempunyai masalah metabolik seperti berlebihan zat besi dan pertumbuhan hormon berisiko tinggi mendapat osteoarthritis.

Cara Hilangkan Sakit Lutut Dengan Kaedah RICE

Rest – Berehat dan jangan letak bebanan yang berat pada lutut yang terjejas.

Ice – Gunakan ice pack dan tekap dengan perlahan pada lutut yang sakit. Jangan terus guna kiub ais pada permukaan kulit.

Ice Pack Cara Hilangkan Sakit Lutut

Compression – Balut lutut yang sakit dengan elastic bandage seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah. Biarkan lubang yang terbuka berada di bahagian kepala lutut. Ini dapat membantu mengurangkan rasa sakit lutut.

Elastic Bandage Cara Hilangkan Sakit Lutut

Elastic Bandage Wrapped Cara Hilangkan Sakit Lutut

Elevation – Dalam keadaan berehat dan berbaring letakkan kaki pada kedudukan yang tinggi sedikit daripada aras jantung. Boleh alaskan bantal di bawah belakang lutut.

Sekiranya semua langkah-langkah tersebut tidak mendatangkan kesan atau rasa sakit hanya hilang seketika, anda patut mencuba cara seterusnya.

Cara Hilangkan Sakit Lutut Dengan Pengambilan Suplemen Resveratrol

Tahukah kita pengambilan resveratrol juga adalah cara hilangkan sakit lutut yang terbaik dan lebih semulajadi? Resveratrol membantu memperbaiki tisu-tisu sendi lutut yang terjejas. Ia juga membantu menurunkan berat badan berlebihan yang juga antara punca sakit lutut.

Apa itu resveratrol? Resveratrol adalah sebatian polifenol semulajadi yang dihasilkan oleh tumbuhan sebagai pelindung daripada serangan patogen. Ia paling banyak terdapat dalam buah anggur terutamanya di bahagian kulit. Selain itu ia juga boleh didapati dalam kacang dan buah beri.

Pengambilan resveratrol yang konsisten membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan diabetes serta melawan kanser. Selain itu ia menjadikan pengamalnya sentiasa kelihatan muda dan bertenaga.

Vivix Shaklee Suplemen Resveratrol Pilihan Utama Cara Hilangkan Sakit Lutut

Vivix Shaklee adalah suplemen pilihan utama mereka yang pernah mengalami masalah sakit lutut. Vivix mengandungi 10x ganda resveratrol berbanding suplemen lain di pasaran. Ini kerana vivix dihasilkan daripada anggur muscadine yang paling tinggi resveratrol berbanding anggur yang biasa. Selain anggur muscadine, kandungan utama vivix adalah lobak ungu, elderberry dan polyganum cuspidatum.

Set Shaklee Cara Hilangkan Sakit Lutut

Testimoni Cara Hilangkan Sakit Lutut Dengan Vivix Shaklee 

Testimoni #1 – Sakit Osteoarthritis Ayah Kian Pulih

Apa korang rasa bila ayah korang yang dah 16 tahun menghidap Osteoathrithis, dulu siap kena usung nak ke klinik dan hospital. Dulu kalau gerakkan kaki bunyi berkeriuk macam engsel pintu berkarat, berjalan siap keluar bunyi macam tulang berlaga.

Ayah memang dah wajib operate masukkan besi dekat left hip joint, tapi sebab kerenah birokrasi, doktor batalkan balik operation. Dari boleh bawak motor, sekarang tak boleh langsung, dari bawak kereta manual kena tukar kereta auto. Dulu nak angkat kaki pun susah. Guna tongkat pun jalan slow-slow je. Dalam rumah guna kerusi roda.

Tapi, sejak kebelakangan ini, ayah dah boleh berjalan tanpa tongkat, walaupun jarak tak berapa jauh. Boleh dukung cucu dari dalam rumah bawak ke kereta di luar rumah dan malam ini pergi makan kat Mydin Mall, ayah lupa nak bawak tongkat tapi Alhamdulillah ayah boleh jalan macam biasa dari parking ke tempat makan.

Satu je Cik Laa nak cakap, ALHAMDULILLAH. Rasa sangat-sangat bersyukur. Alhamdulillah, 3 tahun konsisten Vivix, ini hasilnya. Syukur sangat-sangat sebab tu kalau korang menyampah bila Cik Laa share pasal Shaklee, Cik Laa tak kisah sebab korang tak rasa apa yang Cik Laa rasa. Rasa syukur sangat-sangat. Allahuakhbar, sungguh besar nikmatMu ya Allah. Tak tahu nak cakap macam mana.

Oleh: Silawati Iela

Testimoni #2 – Sakit Lutut Beransur Sembuh

Selepas Set Berpantang Premium Shaklee saya cuba untuk menyelesaikan masalah sakit lutut yang saya alami. Sebenarnya sakit lutut ini merupakan kesan jangka panjang yang saya alami hasil daripada penglibatan aktif saya dalam bidang sukan gimnastik peringkat sekolah dahulu.

Semakin menginjak usia kesan kecederaan yang lama dulu semakin terasa. Anak-anak pula semakin lasak dan memerlukan saya untuk bergerak aktif mengawal mereka. Semakin lama pergerakan saya semakin terganggu. Tugas sebagai guru memerlukan saya naik turun tangga. Setiap kali pergerakan turun dan naik tangga, lutut saya akan berbunyi seolah ada geseran dan bukan stakat itu sahaja, saya terpaksa “double step” kat tangga, maksudnya saya perlu jejak kedua-dua belah kaki untuk setiap anak tangga. Rasa sakit akan bertambah kronik apabila saya perlu ke tandas dan tandas pula jenis tandas cangkung.

Vitamin untuk “daily essential” memang sudah menjadi rutin. Setelah mebuat sedikit pembacaan dan meminta pendapat dari upline, maka untuk masalah lutut dan sendi saya ambil Vivix, Collegen, Ostemetrix dan Omega Guard.

Saya terus menjalani rutin kehidupan seperti biasa. Sampai satu masa saya tersedar yang saya sudah tidak sakit lutut lagi. Saya juga mendapati bahawa struktur kulit juga nampak lebih sihat. Lebih mengharukan apabila ada yang mengandaikan saya belum berkeluarga semasa menghadiri kursus sedangkan saya ibu kepada 3 orang anak. Bonus berganda apabila suami juga mula perasan yang kulit saya semakin halus. Katanya “masa bila pulak sayang selalu pakai losyen tak ada bau pun”. Suami saya memang ada masalah dengan bau-bauan. tersalah bau biarpun bau itu wangi akan menyebabkan beliau sakit kepala dan menyebabkan saya memang sukar nak beramal dengan segala macam losyen.

Satu lagi perkara yang saya perasan ialah masalah alergik saya pada terung. Pada kebiasaannya setiap kali saya termakan terung, bahagian dagu dan sekeliling bibir saya akan ditumbuhi biji-biji halus yang mengandungi air dan kawasan kulit bahagian itu akan hitam serta lambat untuk sembuh. Baru-baru ini saya ada termakan kuah roti canai yang mengandungi terung. Memang masih ada rasa alergik itu tapi kali ini kawasan yang seringkali terganggu akibat alergik sekadar menjadi kering dan setiap kali mandi sel kulit mati di kawasan tersebut boleh di “wipe off”.

Memang nawaitu saya nak ambil Set Sendi tu untuk masalah lutut saya. Tiba-tiba macam-macam bonus dan manfaat yang lain saya perolehi. Maka buat sekian kalinya saya “jatuh cinta” dengan Shaklee. Jom sama-sama berShaklee untuk meningkatkan kesihatan.

Oleh: Nor Shahizan Rahimi

Testimoni 2 Cara Hilangkan Sakit Lutut

Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Set Sakit Lutut Shaklee?

Hubungi terus saya Ainiza melalui Whatsapp +6019-7291154

Baca Juga  Cara Hilangkan Migrain Teruk Tanpa Perlu Makan Ubat Penahan Sakit

Saya adalah Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Dengan setiap pembelian terus melalui saya, anda layak untuk mendapatkan konsultasi eksklusif serta panduan pengambilan suplemen Shaklee yang tepat dan betul.

Untuk lebih mudah dan cepat, anda juga boleh membuat pembelian terus di Esell. Pembayaran boleh menggunakan kad debit atau kad kredit. KLIK Esell di bawah untuk ORDER SEGERA.

Pengedar Shaklee Pekan Nanas Pontian

Hidup Sihat Hidup Ceria

Amalkan Suplemen Pelaburan Kesihatan Berbaloi
 
Ainiza Hamidon 
SID No. 1204686 
 
Call | Sms | Whatsapp
 
Pengedar Sah Shaklee 
COD Pekan Nanas Pontian
Penghantaran POS Seluruh Malaysia

Facebook Comments

Have any Question or Comment?

2 comments on “Cara Hilangkan Sakit Lutut Dengan Berkesan Untuk Elakkan Masalah Osteoarthritis

memang berkesan vivix untuk sakit lutut.

Reply

[…]  SITI ROZITA OTHMAN Baca juga >> Cara Hilangkan Sakit Lutut Yang Berkesan […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Saya:

Pengedar Shaklee Pekan Nanas

YOUTH™ Skincare

YOUTH Shaklee Produk Kecantikan Muka Terbaik Selamat Berkesan

Shakleebaby™

Shaklee Baby

CoQ-Trol Plus

CoQ-Troll Plus

Jom Shaklee!

Web Stats

  • 0
  • 168
  • 185
  • 83,860