Cara Atasi Anak Sembelit Teruk Paling Berkesan Tanpa Perlu Masuk Ubat

cara anak sembelit teruk

Anak saya ada masalah sembelit selepas umur setahun. Dulu okay je takde masalah, la ni sampai 3-4 hari baru nak membuang. Tu yang jadi sembelit. Anak saya cuma minum susu badan, tapi kurang minum air masak. Makan pun dah pandai memilih, tak mahu dah nasi bubur, nak yang pejal macam kita makan.

Kasihan sangat bila dah sakit perut, dia takde pilihan kena membuang jugak. Apa lagi menangis dan meragam saja. Kita pun rasa nak menangis sama tengok dia sakit. Dah buat macam-macam cara dan petua, bagi makan banyak buah dan sayur pun sudah. Sampai pernah jugak 2-3 kali masuk ubat ikut punggung. Aduhai tak sampai hati betul!

Ibu-ibu boleh tolong bagi tips supaya anak saya lancar membuang setiap hari. Tak sanggup dah tengok dia menangis sebab masalah sembelit ni 🙁

Ibu Runsing

Anak Sembelit Teruk

Ibu mana yang tak runsing kan kalau anak ada masalah sembelit ni. Kita yang dewasa pun rasa seksanya, apatah lagi budak kecil umur kurang 2 tahun, asyik menangis dan meragam sahaja lah. Ada yang sampai trauma setiapkali nak membuang, simpan lagi berhari-hari sampai najis jadi makin keras. Dan yang paling membimbangkan anak tak nak makan langsung, sebab perut makin tak selesa.

Saya sendiri juga pun pernah mengalami situasi seperti ini. Alhamdulillah, akhirnya anak saya tidak lagi ada masalah sembelit. Setiap hari anak saya akan membuang dengan lancarnya. Alhamdulillah, saya dah jumpa penyelesaiannya. Nak tahu tak?! 🙂

Di peringkat awal terutama bayi yang sembelit perlu diperiksa oleh doktor terlebih dahulu samada ia normal atau tidak. Ini kerana di peringkat usia bayi kurang setahun ini, banyak kemungkinan tanda masalah yang bakal berlaku apabila mereka kian membesar seperti masalah anatomi dibahagian rektum atau anus. Selain itu kemungkinan ada masalah penyakit Hirschprung yang mana berkaitan dengan urat saraf dalam bahagian usus yang tak berfungsi dengan baik dan menyebabkan najis tak mampu untuk ditolak keluar.

Masalah sembelit di kalangan bayi sebenarnya jarang berlaku terutama yang minum susu ibu sepenuhnya. Bagaimanapun bayi yang minum susu formula kebarangkalian mengalami masalah sembelit adalah tinggi.

Baca Juga  Tips Memilih Set Penjagaan Bayi Organik. Lembut Dan Selamat Untuk Si Manja.

Masalah sembelit adalah normal bagi bayi dan kanak-kanak yang sudah mula makan makanan pejal. Biasanya faktor dehidrasi yang teruk menjadi penyebab masalah sembelit.

Tanda Anak Mengalami Sembelit

  • Najis keras dan kering
  • Najis susah dan sakit untuk dikeluarkan
  • Bayi atau kanak-kanak akan meneran dengan teruk

Punca Berlaku Sembelit

  • Anak yang mengalami sembelit tidak mengalami masalah besar yang lain cuma usus besar mereka tak stabil dan ia mudah menjadi kembung kerana usus besar menyerap terlalu banyak air keluar daripada najis dan menjadi najis keras dan susah nak dikeluarkan.
  • Bayi yang diberi susu tepung lebih tinggi untuk mengalami sembelit
  • Bayi yang lahir kurang hormon thyroid (hypothyroid) selalu mengalami masalah sembelit
  • Kanak-kanak tidak gemar ke tandas

Simpton Anak Sembelit Teruk

  • kurang berselera
  • selalu menangis setiap kali meneran untuk membuang air besar
  • meragam
  • sakit perut dan tidak rasa selesa di bahagian abdomen
  • perut kelihatan buncit
  • berat badan kurang meningkat
  • boleh membawa kepada infeksi kencing kerana susah untuk membuang air kecil di mana najis yang keras dalam tali perut menekan bahagian pundi kencing
  • kekuningan yang lambat reda selepas dilahirkan
  • hilang selera makan dan perut mudah kembung
  • membuang air besar sebanyak 3 kali dalam seminggu

7 Tips Atasi Anak Sembelit Teruk

  1. Beri minum air kosong sebanyak yang mungkin
  2. Tambah beberapa sudu prun yang dipurikan ke dalam makanannya
  3. Menambah sesudu teh bijian bran kedalam bijirin bayi untuk menambah serat
  4. Beri sayur dan buah untuk bekalan serat
  5. Cuba gerakkan kaki bayi ketika dia sembelit. Ini akan membantu menggerakkan najis di dalam ususnya
  6. Kurangkan makanan penyebab sembelit sperti nasi, pisang atau bijirin
  7. Jika bayi minum susu formula, cuba bertukar kepada jenama lain

Pengalaman Ibu Tentang Anak Sembelit Teruk

Saya kongsikan di sini kisah seorang ibu yang mana anaknya baru berusia setahun mengalami masalah sembelit teruk.

Masalah sembelit yang agak serius sehingga suami beliau terpaksa mengorek punggung si anak untuk bantu keluarkan najis keras yang tersekat ketika buang air besar. Hasilnya anak jadi trauma dan takut nak makan sampai jadi kurus kering.

Baca Juga  7 Mineral & Vitamin Untuk Kanak-Kanak. Penting Untuk Tumbesaran Yang Sihat.

Tetapi syukur akhirnya beliau mendapat rahsia untuk hilangkan masalah sembelit anak dalam masa 2 hari sahaja! Apakah rahsia itu sehingga sembelit teruk anak beliau berjaya di atasi? Jom tonton video ini.

Sudah tonton video tu sampai habis? Dah dapat rahsianya?

Okay, itu pengalaman beliau mencuba produk Meal Shakes Shaklee. Bagaimana pula dengan pengalaman ibu-ibu yang lain. Jom baca testimoni di bawah.

Testimoni #1

Alhamdulillah…after consume meal shake tak sampai seminggu, my little boy dah tak sembelit dah. dulu everytime nak buang air besar abis satu rumah dia berlari sambil menangis, kadang-kadang tertido sambil berdiri coz sakit nak buang air besar katanya..now i’m not worried anymore, hari-hari dia buang air besar without any constipation…tq Shaklee

Testimoni #2

Anak sulung saya ada masalah sembelit yang kritikal…dah bawak pergi pakar..tapi hasilnya sama jer..hurmmm…baru seminggu saya mencuba meal shakes…masa 2 3 hari tak nampak sangat hasilnya…still najis keras tapi bila dah masuk hari ke-4 dan seterusnya Alhamdulillah hari-hari dia buang air besar dan tak susah sangat nak buang…kalau dulu sampai darah keluar setiap kali sembelit…anak saya pun tak mau makan mula-mula arituh..tapi sekarang selera menjadi sangat…syukur sangat.

testimoni anak sembelit teruk

Baca juga >> Cara Atasi Anak Tiada Selera Makan

Ada Apa Dengan Meal Shakes ?

Meal Shakes Untuk Anak Sembelit

Manfaat Meal Shakes Untuk Anak Sembelit

Bagaimana Cara Untuk Mendapatkan Meal Shakes Shaklee?

Hubungi terus saya Ainiza melalui Whatsapp +6019-7291154

Saya adalah Pengedar Sah Shaklee Seluruh Malaysia. Dengan setiap pembelian terus melalui saya, anda layak untuk mendapatkan konsultasi eksklusif serta panduan pengambilan suplemen Shaklee yang tepat dan betul.

Untuk lebih mudah dan cepat, anda juga boleh membuat pembelian terus di Esell. Pembayaran boleh menggunakan kad debit atau kad kredit. KLIK Esell di bawah untuk ORDER SEGERA.

Pengedar Shaklee Pekan Nanas Pontian

Hidup Sihat Hidup Ceria

Amalkan Suplemen Pelaburan Kesihatan Berbaloi
 
Ainiza Hamidon 
SID No. 1204686 
 
Call | Sms | Whatsapp
 
Pengedar Sah Shaklee 
COD Pekan Nanas Pontian
Penghantaran POS Seluruh Malaysia

Facebook Comments

Have any Question or Comment?

3 comments on “Cara Atasi Anak Sembelit Teruk Paling Berkesan Tanpa Perlu Masuk Ubat

[…] membangkitkan selera makan, meal shakes turut membantu masalah anak sembelit. membekalkan nutrisi yang lengkap serta membantu tumbesaran yang […]

[…] Baca Jugak >> Cara Atasi Anak Sembelit Teruk […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi Saya:

Pengedar Shaklee Pekan Nanas

YOUTH™ Skincare

YOUTH Shaklee Produk Kecantikan Muka Terbaik Selamat Berkesan

Shakleebaby™

Shaklee Baby

CoQ-Trol Plus

CoQ-Troll Plus

Jom Shaklee!

Web Stats

  • 0
  • 163
  • 282
  • 64,969